Wat is Judo?

  Hier vind je alle informatie.

De Leukste sport die bestaat

Judo, wij noemen het de leukste sport die er bestaat. Dat is natuurlijk een persoonsgebonden mening, dat snappen wij ook. Toch zijn er maar weinig sporten die kunnen bieden wat judo omvat. Judo is zoveel meer als een beetje aan elkaar trekken en duwen. Bij judo leer je skills voor het leven. Ook al doe je judo maar een paar maanden, de dingen die je er leert neem je mee voor het leven. Een beetje overdreven? Nee! Bij judo leer je veilig vallen zodat je ook in het dagelijks leven de kans op blessures bij een val verminderd. Je leert je eigen fysieke skills kennen en je leert je grenzen te verleggen. Naast werken aan je conditie en je judotechnieken kun je ook deelnemen aan wedstrijden waarbij je leuke prijzen kunt winnen.
Judo is ook kenmerkend voor de opvoedkundige waarde zoals wie die onze judoka’s meegeven. Denk hierbij o.a aan respect voor elkaar, beleefdheid en sportivitiet.

Iedereen die ooit een zwarte band behaald heeft bij een vecht/ verdedigingssport bezit daarmee over dissipline en doorzettingsvermogen. De weg naar een zwarte band vraagt namelijk een spevig potje toewijding en doorzettingsvermogen. Trainen, trainen en nog meer trainen. Niet opgeven om je doel ( de zwarte band) te bereiken. Als judoka heb je deze weg misschien ook ooit afgelegd en dan weet je precies over welke skills ik het hier heb. Skills die je de rest van je leven zult gebruiken. 

De Oorsprong van het Judo

Voordat judo bestond waren er verschillende vechtsporten in Japan. De meeste beoefende sport van deze was het Jiujitsu. Er was geen eenduidige stijl in deze sport omdat elke Jiujitsu school zijn eigen specialiteiten kende. De zachte weg van judo bracht daar verandering in.

Wie een vertaalwoordenboek raadpleegt en de woorden ‘Ju’ en ‘Do’ opzoekt, komt snel tot de conclusie dat de letterlijke vertaling van ‘judo’, ‘Zachte weg’ is. Judo is ooit ‘uitgevonden’ door Jigoro Kano. Misschien is ‘uitgevonden’ niet helemaal het juiste woord omdat Jigoro Kano vooral technieken van een andere sport bundelde en uitwerkte tot judo. Zelf had hij enkele jaren elke dag les gehad bij een drietal jiujitsu scholen. Die technieken die hij daar geleerd had waren veelzijdig en niet per definitie veilig. Jigoro Kano vond het belangrijk dat iedereen die judo beoefende dit veilig kon doen en mede daarom koos hij ervoor om alleen de veilige technieken uit het jiujitsu over te nemen en uit te werken tot judo.

Bij deze uitwerking hanteerde hij twee principes:

  • ‘Seiryoku zenyo’: Maximale effectiviteit bij minimale inspanning
  • ‘Jita Kyoei’: Algemeen welzijn

Het eerste principe ‘seiryoku zenyo’ heeft iets te maken met de manier waarop we judoën. Bij het judo is het namelijk belangrijk om je tegenstander op het juiste moment uit balans te brengen om hem vervolgens te werpen en het liefst doen we dat door de kracht van de tegenstander zodanig om te sturen dat we deze tegen hem kunnen gebruiken. Wie judo op de juiste manier beoefent kan beamen dat je voor judo eigenlijk helemaal niet zo sterk hoeft te zijn.

 Het tweede principe heeft te maken met jezelf en de wereld om je heen; ‘jita kyoei’, wat te vertalen is als ‘algemeen welzijn’. Dit principe lijkt misschien minder belangrijk dan het eerste maar dat is natuurlijk niet waar. Als het echt niet belangrijk zou zijn dan had Jigoro Kano zijn judotechnieken er niet op gebaseerd. Dit principe heeft te maken met hoe jij je voelt en gedraagt. Zowel op de mat alsook erbuiten. Jigoro Kano vond het belangrijk dat zijn leerlingen zich ten alle tijden goed voelden. Alleen zo wist hij zeker dat ze volledig geconcentreerd bezig konden zijn met judo. Kano was de bedenker van het Gokyo systeem. In het Gokyo systeem zijn o.a. de worpen ingedeeld in groepen van 8 worpen van eenvoud naar moeilijk. Vandaag de dag komt deze methodiek het meest overeen met Kodokan Judo.

Judo in Nederland vandaag

Het hedendaagse judo bestaat uit verschillende onderdelen.  Van het aanleren van technieken, ( worpen, houdgrepen, klemmen, omstrengelingen etc) tot het deelnemen aan wedstrijden. Natuurlijk is het beoefenden van de kata’s een vast onderdeel van het programma. ( vanaf 12 jaar) Voor de jeugd vanaf 12 jaar is dit beperkt tot het Kodome No Kata maar voor de oudere, meer geoefende judoka’s hebben we de beschikking over meerdere kata’s. 

Vandaag de dag hanteren we in Nederland nog twee judo stromingen

  • Kodokan
  • Busen

Nederland is daarmee een van de weinige landen, misschien wel de enige, welke examineert in meerdere stromingen. Het verschil in de stroming heeft eigenlijk alleen betrekking op de kata’s. De uitvoeringen van de kata’s tussen de twee stijlen zijn op detail niveau verschillend maar komen grotendeels overeen. Omdat de aanhangers van de breed verspreide Kodokan-stroming veelal van mening zijn dat hun methode de enige juiste is en men streeft naar kata-gelijkheid, botst het met enige regelmaat op bestuursniveau in de judowereld. De Judobond Nederland heeft echter ook heden nog een duidelijk 2-sporen beleid en het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat het Busen kata verloren zal gaan.
De trainers van Nippon sport zijn opgeleid in de Busen stroming en zo lang als mogelijk zullen zij de leden in dezelfde stroming opleiden.

Het gedrag binnen en buiten de dojo

De dojo is de plaats waar we met elkaar judo beoefenen. Door de eeuwen heen was de dojo altijd een bijzondere plek en dat is vandaag de dag niet anders. Men wil het zo nu en dan weleens vergeten maar binnen de dojo is de erecode van toepassing. Er heerst een stemming van algemeen respect. Respect voor elkaar en de judotradities. Dat is bij onze dojo natuurlijk niet anders. Zonder wederzijds respect voor elkaar kan men niet samen judoën. Zelfs tijdens een wedstrijd tonen de strijders dit wederzijds respect.

Zoals gezegd, heeft men ook respect voor tradities welke veelal zijn verwerkt tot een judo etiquette. Enkele voorbeelden hiervan zijn het maken van een buiging wanneer je de mat opstapt of het buigen naar elkaar voordat je met elkaar gaat judoën. Er zijn natuurlijk nog veel meer regels waaruit blijkt dat respect een hele grote rol speelt binnen het judo en wij zorgen ervoor dat onze judoka’s deze regels niet uit het oog verliezen.

het algemeen welzijn

Judo beoefen je enkele uurtjes per week en de rest van je tijd ben je met andere dingen bezig. Maar, judoka ben je altijd en overal. Judo gaat ook buiten de dojo door je hoofd en dit gebeurt niet altijd bewust. Tijdens de judolessen leren we de judoka’s om respect voor elkaar te hebben, sportief samen het judospel te beoefenen en we leren ze een aantal fundamentele zaken zoals geduld oefenen, concentreren, motoriek ontwikkelen en ga zo maar door. Veel van deze punten komen terug in de judo etiquette welke wij in onze dojo hanteren. Wij verwachten van onze judoka’s dat ze deze judo etiquette, waar mogelijk, ook buiten de dojo naleven. (B.v. Respect op de mat maar ook daar buiten).

de budocode ofwel de ere code onder de judo beoefenaars

De judo erecode is een codex die voorkomt bij veel Oosterse vechtsporten en is ook verweven in de judosport. Deze erecode heeft vooral te maken met normen en waarden en hoe je met elkaar omgaat. Niet iedereen is goed in het onthouden van regeltjes die zo specifiek zijn als de judo etiquette en erecode. Geen zorgen, de regels worden aangeleerd met veel geduld en komen elke les terug. Men leert de regels vanzelf en voor men het weet maken ze deel uit van iemands persoonlijkheid.










Deze erecode uit zich in het judo vooral in een aantal basis afspraken en/of gewoontes:

  • Naar elkaar groeten voor en na een oefening.
  • Groeten bij het betreden en verlaten van de judomat.
  • Je niveau aanpassen aan dat van je (zwakkere) tegenstander.
  • Het nakomen van gemaakte afspraken.
  • Sportiviteit, altijd en overal.
  • Opkomen voor jezelf en voor anderen.

Nippon Sport heeft het JBN keurmerk. Klik op onderstaande logo voor meer informatie

©2024 Nippon Sport

Contact